BİRTEK-SEN Antep’te Merinos Halı Fabrikası önünde işten çıkarılan üyeleri Serdar Cengiz ile birlikte açıklama yaptı. Merinos işçilerine seslenilen açıklamada, “Üzerimizden kazandıklarıyla zenginlik içinde yüzen patrona karşı birlik olma vakti geldi. Çözüm fabrikadan kaçıp kurtulmak değil, içeride örgütlenmek, birleşmek ve değiştirmek. Merinos’taki kölelik ve sefalet düzeni birleşirsek değişir” dedi.
İŞTEN ATILAN MERİNOS İŞÇİSİ 20 GÜNDÜR FABRİKA ÖNÜNDE
Açıklamayı BİRTEK-SEN Genel Sekreteri Mikail Kılıçalp okudu. Kılıçalp, “Serdar, sendikamız BİRTEK-SEN’in düzenlediği eyleme ‘Ara zam istiyoruz’, ‘Vergi zulmünden kurtulmak istiyoruz’, ‘Banka promosyonu bizim hakkımız’ diyerek katıldı, bunu sosyal medya hesabından paylaştı ve bir gün sonra ‘Küçülmeye gidiyoruz’ bahanesiyle işten atılmak istendi. Her gün onlarca yeni işçinin fabrikaya geldiğini söyledi, tazminatı kabul etmedi ve çalışmak istediğini söyledi. Kapı önüne konunca direniş başlattı. Serdar, 20 gündür Merinos fabrikasının önünde işine geri dönmek için sendikamız BİRTEK-SEN ile birlikte mücadele ediyor. Serdar, milyonlarca işçinin ‘insanca bir yaşam’ talebine, ‘zam’ talebine sahip çıkıyor ve direniyor” dedi.
"MERİNOS KODLARI İŞÇİYE SİLAH OLARAK KULLANIYOR"
Merinos yönetiminin Serdar Cengiz’in kodunu da değiştirdiğini söyleyen Kılıçalp, “Merinos yönetimi, Serdar’ın çıkışını önce ‘işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden fesih’ olan Kod 4 olarak gösterdi. İki gün sonra bu kodu değiştirdi ve kapı önüne koyduğu Serdar’ı iki gün üst üste devamsızlık yapmış gibi gösterdi. Çıkış kodunu 48’e çevirdi. Haksız olduğunu bilen fabrika yönetimi kanunu dolanmış, tamamen işverenin kontrolüne bırakılan çıkış kodunu Merinos yönetimi bir işçiye karşı silah olarak kullanmış, Serdar’ı haksız yere işten çıkardığı yetmemiş gibi işsizlik ödeneğinden faydalanmasını da engellemiştir” ifadelerine yer verdi.
"MERİNOS İKİ İŞÇİNİN YAPACAĞI İŞİ TEK İŞÇİYE YAPTIRIYOR"
Merinos’taki işçilerin çalışma koşullarına değinen Kılıçalp şöyle devam etti: “Merinos, iki kişinin yapacağı işi tek işçiye yaptırıyor. Yöneticiler, işçiler üzerinde her türlü baskıyı yapıyor. Her ay işçilerden gelir vergisi kesiyor. İşçiler, senenin iki buçuk-üç ayı bedava çalışıyor. Merinos’ta çalışan dokuma işçilerinin aylıkları piyasa ortalamasının bile altına düşmüş durumda. Merinos’taki ağır çalışma temposuna dayanamayan işçiler ‘Bu fabrikadan nasıl kurtulurum’ diye düşünüyor. Tüm bunlar, IKEA, Safavieh gibi uluslararası tekellere üretim yapan, Türkiye’nin en zengin ailelerinden birine ait olan bir fabrikada yaşanıyor.”
"İŞÇİNİN TAZMİNATINA GÖZ DİKEN ERDEMOĞLU"
Merinos’un bağlı olduğu Erdemoğlu Holdingin zenginliklerine zenginlik kattığını ifade eden Kılıçalp, “İbrahim Erdemoğlu’nun 2.8 milyar dolar, Ali Erdemoğlu’nun 2.5 milyar dolar serveti var. Yani iki kardeşin toplam serveti 175 milyar lira. Merinos, SASA, Özerdem Mensucat ve Zeki Mensucat’ın geçtiğimiz yıl satışlardan elde ettiği geliri 65 milyar liraya yakın. Bunların dışında Erdemoğlu Holding, inşaat, enerji, lojistik, havacılık, denizcilik, gayrimenkul, petrokimya gibi sektörlere de açıldı. İşçilerin ürettikleriyle zengin olan, işçilerin emeğinin üzerine yeni makineler, fabrikalar, sektörler kuran, fakir işçiden zengin vergisi kesen, hakkını arayan işçinin tazminatına da göz diken Erdemoğlu” dedi.
Kılıçalp BİRTEK-SEN olarak taleplerini şöyle sıraladı:
“Haksız şekilde işten atılan işçi işe geri alınacak.
Merinos’ta sendika düşmanlığı son bulacak.
şçilerden vergi kesintisi yapılmayacak, vergiyi patron ödeyecek.
Ücretlere ara zam yapılacak.
İşçilerin köle ya da mahkum olmadığı hatırlanacak, işçilere insan muamelesi yapılacak. Aksi takdirde, eylemlerimiz Erdemoğlu’na ait bütün fabrikaların ve mağazaların önüne sıçrayacak. Merinos’un iş yaptığı markalar ve şirketler devreye sokulacak.”
AK-AL DİNARSU’DA DA BASKILAR ARTIYOR
Erdemoğlu’na ait Türkiye’nin en büyük 29. şirketi olan SASA’nın vergi ödemediğinin ortaya çıktığını da hatırlatan Kılıçalp, yine Erdemoğlu’na ait olan Zonguldak’taki Ak-Al Dinarsu fabrikasında işçilerin yaşadığı sorunları da şu sözlerle anlattı: "Bu fabrikada da işçiler, düşük ücrete, ağır çalışma koşullarına karşı çıkıyor, sendikalaşmak istiyor ve müdürün, şefin, amirin baskısıyla karşılaşıyor. İşten atılmakla tehdit ediliyor. İşçiler keyfi şekilde yıllık izne çıkarılıyor. Erdemoğlu ailesi böyle böyle Türkiye’nin en zengini haline geliyor. İşçileri fıtık edene kadar çalıştır, yarım dakikanın hesabını yap, üzerine düşük ücret ver, düşük ücretten yüksek vergi kes, sosyal hakları yavaş yavaş tırpanla, akla hayale sığmayacak kadar kâr et ama vergi ödeme, teşvik üstüne teşvik al, hakkını arayan işçi üzerinde baskı kur, sendikalaşan işçiyi işten at, on binlerce yıl yemeden içmeden çalışsa servetine ulaşamayacak işçinin tazminatına göz dik ve büyü."