BU SAYI SİSTEMİN DIŞINA ÇIKACAK ÖĞRETMEN SAYISINI KARŞILAMAKTAN ÇOK UZAK

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk olarak zelzele bölgesinde görevlendirilmek suretiyle 45 bin yeni öğretmen ataması yapılacağı açıklamasıyla ilgili "Deprem öncesi o bölgede vazife icra eden 209 bin 719 öğretmen sayısını, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hala sayısını açıklayamadığı vefat ve yaralı öğretmen sayısını, aynı zamanda bölgeden atama isteyen öğretmen sayısını düşündüğümüzde 45 bin öğretmen ataması ne bölgedeki öğretmen açığını ne de Milli Eğitim Bakanlığı'nın etkenlik raporlarında gizleyemediği öğretmen açığını kapatacaktır" dedi.
22 Mart 2023 12:39

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncelikli olarak zelzele bölgesinde görevlendirilmek suretiyle 45 bin öğretmen ataması yapılacağı duyurusuyla ilgili izahat yapmış oldu. ANKA Haber Ajansı'na konuşan Özbay, şunları söylemiş oldu:

"Müjde sosu verilen 45 bin yeni öğretmen ataması nereden esir elimizde kalmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan atanacak olan öğretmenlerin ilk olarak afet bölgesinde görevlendirileceğini belirtmiştir. Ancak zelzele öncesi o bölgede vazife icra eden 209 bin 719 öğretmen sayısını, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hala sayısını açıklayamadığı vefat ve yaralı öğretmen sayısını, aynı zamanda bölgeden atama isteyen öğretmen sayısını düşündüğümüzde 45 bin öğretmen ataması ne bölgedeki öğretmen açığını ne de Milli Eğitim Bakanlığı'nın etkenlik raporlarında gizleyemediği öğretmen açığını kapatacaktır.

"BU SAYI SİSTEMİN DIŞINA ÇIKACAK ÖĞRETMEN SAYISINI KARŞILAMAKTAN ÇOK UZAK"

Emeklilik, vefat, çekilme benzer biçimde çeşitli nedenlerle sistemin dışına çıkan öğretmen sayısını dahi tolere edemeyecektir. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve 3600 ek göstergeyle birlikte emekliliği tercih eden öğretmenleri düşündüğümüzde 100 bine yakın öğretmenin de sistemin dışına çıkacağı gözlenmektedir. O nedenle bu sayı sistemin dışına çıkacak öğretmen sayısını karşılamaktan oldukça uzaktır. Bu kadarcık öğretmen atamasıyla yetinmek kalabalık sınıfların devam edeceğini, öğretmenin ve öğrencinin sayısal orantısının gelişmiş ülkelere kıyasla karşılanamayacağını kanıtlar niteliktedir. Her yıl 100 bine yakın ücretli öğretmen çalıştıran Milli Eğitim Bakanlığı'nın aynı garabete devam edeceğinin de bir göstergesidir.

"1 MİLYON ÖĞRETMEN ATAMA BEKLİYOR"

Bu atamalar mesleğe kavuşmayı bekleyen öğretmenlerin gereksinimlerini ve isteklerini karşılamaktan oldukça uzaktır. Mezun olacak öğretmenleri düşündüğümüzde sayısı 1 milyona yaklaşan atama bekleyen öğretmenlerin taleplerini karşılamaktan oldukça uzaktır. Bu açıklamayı Cumhurbaşkanı'nın yapması Milli Eğitim Bakanlığı'nın ne kadar sembolikleştirildiğinin etkisizleştirildiğinin bir kanıtı niteliğindedir."

ABC GAZETESİ