TES-İŞ Sendikası’nda örgütlü enerji işçileri, sözleşme sürecini özelleştirme ve taşeronlaştırma kıskacında karşılıyor. Özelleştirilen işyerlerinde ücretlerin asgari ücret seviyesine çekildiğine dikkat çeken işçiler, eski ve yeni işçiler arasında uçurum haline gelen ücret farkının giderilmesini istiyor. Ankara’dan Tes-İş üyesi bir işçi, sözleşme süreci, beklentileri ve sendikalarının tutumuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
İşçilerin TİS sürecinden beklentileri nelerdir?
İşçiler arasında zam beklentisi çok fazla. Ama asıl olarak bizim taban-tavan diye ifade ettiğimiz eski işçi ile yeni işçi arasındaki ücret farkını kapatacak bir ayarlama istiyoruz. Aynı birimde dahi ücret ve sosyal hak olarak birbirinden farklılıklar var. Özellikle TEDAŞ’ın satılan, özelleştirilen birimleri arasında bu farkı çok daha fazla görüyoruz. Özelleştirilen yerlerde işçilerin ücretleri neredeyse asgari ücret düzeyinde, sosyal hakları yok. Bu sorunların giderilmesi de beklentiler arasında.
Özelleştirmelerin ücretlere büyük etkisi oldu yani...
Tabii. Zaten özelleştirildikten sonra önceden beri kamuda çalışan işçileri tasfiye etmeye başladılar. Niye? Çünkü yüksek ücret alıyorlar. Emekli edip, yerine düşük ücretli işçileri alıyorlar.
Özelleştirilen yerlerde sendikanın tutumu ne oluyor?
Sendikacılar kürsüye çıkınca “Sizin hakkınızı alacağız” diyor ama işverenle yan yana oturunca farklı ilişkiler devreye giriyor. Onun için özelleşen yerlerde doğru dürüst ücret artışı olmadı. Ayrıca bu alanlarda çalışan arkadaşlarımızın iş güvencesi de yok, iş güvenliği de... Yeri geliyor buradaki arkadaşlar tek başına, güvenlik olmadan elektrik direğine çıkıyor. İşletmeler denetleniyor ama çalışma koşulları denetlenmiyor. Sendikanın da bir adımı yok. Onu geçtim, kamuda çalışan işçi ile özelleşen yerdeki işçisi aynı anda sözleşmeye girmesin diye, özelleşen yerlerde sözleşme süresi iki yıldan üç yıla çıkarıldı. Tes-İş de karşı çıkmadı, onayladı. Özelleşen alanların sorunlarından en büyüğü de taşeronlaşma. Tes-İş buna dair de hiçbir şey yapmıyor. Hangi santral özelleştirilecek? Hangisi kalacak? İşçiye bilgi vermek de sendikanın görevi, ama vermiyor. Özelleştirmeye bir şey demiyor. “Devletin elindeki yetkidir, bir şey yapamayız” tek sözleri. Tes-İş taşeron işçiler arasında örgütlenme faaliyeti başlatmalı ve TİS’e dair işçileri bilgilendirmeli.
Sendikanın TİS’e dair hazırlığı, işçilere yönelik bir çalışması var mı?
Yok. Zaten sendika merkezinin işçiyle bir organik bağı da yok. Yani işçilerle gidip toplantı yapayım, siz ne istiyorsunuz demedi. Yöneticiler sendikayı kendi aralarındaki ekonomik bir birlik olarak görüyor. Tes-İş anca topu Türk-İş’e atıyor.
Peki, işçilerin sendikanın bu tutumuna karşı tavrı nasıl?
Enerji alanında uzun zamandır Hak-İş de örgütlenmeye çalışıyor. Şimdi işçiler Tes-İş’e tepki olarak Enerji-İş’e geçiyor. Yüzde 10’u bu sendikayı sevdiğinden geçiyorsa, yüzde 90’ı Tes-İş’e tepkisinden geçiyor. Belki bir birlik olma eğilimi yok ama tepki var.