Yunanistan’da Kiryakos Miçotakis hükümetinin “güçlü ve rekabetçi ekonomi” yaratma adı altında işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına yönelik saldırılarına 8 saatlik iş gününü de eklemesi, ardından cumartesi ve pazar günlerinin “normal işgünü” olarak değerlendirmesini içeren yasa tasarısını Meclise getirmesi, işçi ve emekçilerin bir kez daha greve giderek alanlara çıkmasına neden oldu.
Söz konusu yasa tasarısı bir işçinin iki iş yerinde çalışabileceğini öngörürken, patrona “esnek” çalışma ve iş saatlerini istediği biçimde belirleme konusunda geniş yetkiler tanıyor. Çok sayıda işçi federasyonu ve sendika, bu uygulamanın haftada 5 gün ve günde 8 saat çalışma hakkını ortadan kaldırdığını vurgularken yasa tasarısının Mecliste onaylanması durumunda günde 13 saat ve haftada 78 çalışmanın yasallaştırılmış olacağına işaret ediliyor.
ÜST ÜSTE SALDIRILAR VE FELAKETLER
Özellikle son aylarda temel tüketim maddelerine yapılan zamlar, artan vergiler, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim güçlüğü ve yükselmeyen ücretler, işçi ve emekçiler içinde geniş tepkilere yol açmış bulunuyor.
Yaz ayları boyunca ülkenin değişik bölgelerinde meydana gelen yangınlar ve en son Teselya ovasının ve şehirlerin sel baskınlarına uğraması, hükümet tarafından fırsata dönüştürülmeye çalışılıyor. Bankalar sistemine milyarlarca avro aktaran, sermayenin azami kâr hedefini gözeterek her türlü olanağı sunan, çalışma yasalarını tekellerin ve işbirlikçilerinin talepleri doğrultusunda değiştiren Yeni Demokrasi (ND) hükümeti, afetlerin faturasını da halka ve emekçilere kesmeye çalışıyor.
Hükümetin afetler dolayısıyla milyarlarca avroluk ek bütçeye ihtiyaç duyulduğunu açıklaması, yeni zam ve vergilerin planlandığını gösteriyor. Çok sayıda emekçinin canı, malı ve geleceği yanında, ulusal gelirde ciddi bir yer tutan tarım üretiminin yüzde 25’inin sular altında kalması, işçi ve emekçilerde hükümete yönelik ciddi bir muhalefetin oluşmasına neden oldu.
Hükümetlerin gerekli önlemleri almadığı, doğal afetlerin zararlarını en aza indirecek alt yapı çalışmalarına gerekli yatırımları yapmadığı ve oluşan zararların ödenmesi doğrultusunda “sembolik” denecek ödemeler dışında bir açıklamada bulunmadığı ortadayken sermaye sahiplerinin “rekabetçi ekonomi” talepleri doğrultusunda kazanılmış haklara göz dikmesi ve çalışma yasalarının ağır sömürüler içeren maddelerle yeniden düzenlenmesi grev kararının alınmasına neden oldu.
GREV ÜLKE GENELİNDE ETKİLİ OLDU
Bünyesinde farklı işkollarında örgütlü bulunan çok sayıda sendikayı barındıran işçi merkezleri, Yunanistan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY) ve Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) tarafından alınan bir günlük grev kararı ülke genelinde etkili oldu.
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (GSEE) “yasa dışı çalışmayı engelleyeceği ve yasa tasarısında bazı düzeltmelerin yapıldığı” gerekçesiyle grev kararı almamasına rağmen konfederasyona bağlı çok sayıda sendika da greve katıldı.
Grev nedeniyle devlet hastanelerinde sadece acil vakalara bakılırken, çok sayıda okulda ders yapılmadı ve eğitim emekçileri de greve katıldı.
Grev taşımacılık sektöründe de etkili oldu ve hiçbir vapur sefere çıkmadı. Şehir içi taşıma araçları ise grev gösterilerine katılım sağlanması amacıyla belli saatlerde çalıştı.
Grev ayrıca gıda sektörü, ilaç sektörü, tekstil, metal, inşaat, kağıt ve kitap, muhasebe, telekomünikasyon, büro çalışanları sektörlerinde etkili olurken, barolar, kadın örgütleri ve öğrenci gençlik örgütleri grev gösterilere katılım çağrısı yaptılar.
GREV ÖNCESİ İŞÇİ TOPLANTILARI
Ülke genelinde grevden önce çok sayıda iş yerinde ve fabrikalarda genel işçi toplantıları yapıldığı, sermayenin saldırılarına karşı ortaya konulması gereken tutumun tartışıldığı ve taleplerin tespit edildiği de gelen haberler arasında. Ayrıca grevlerin tüm adalarda da etkili olduğu ve gösterilere yoğun katılımın olduğu bildiriliyor.
Grev gösterilerinde iş yasalarını yeniden düzenleyen yasa tasarısının geri çekilmesi, doğal afetler nedeniyle meydana gelen zararların tamamının ödenmesi, ücretlerin yükseltilmesi, doğal afetlere karşı önlemler alınması vb. talepler ön plana çıkarken başkent Atina da üç ayrı grev gösterisi yapıldı.
Atina’nın merkezi meydanlarından olan Sintagma Meydanı'nda bir araya gelen PAME’ye bağlı sendikaların oldukça kitlesel olduğu gözlenirken yüzlerce pankart ve dövizle hükümet politikalarının protesto edildiği ve yasa tasarısının hemen geri çekilmesinin ve doğal afetlerden dolayı meydana gelen zararların ödenmesinin talep edildiği gözlendi.
11.00’de başlayan mitingde yapılan konuşmalarda çalışma yasasının kapitalist kâr ve çıkarlar doğrultusunda değiştirilmesinin “savaş nedeni” sayılacağı belirtildi:
“Teselya ovası halkı çamurların altında yatan ölülerini sayar ve bölge salgın hastalıkların yayıldığı bir alan olmaya devam ederken, Trakya, Batı Atina, Rodos adası ve Meriç bölgesi halkının yangınlardan oluşan yarası kanamaya devam ediyor. Fakat bunların hiçbiri bugünkü hükümetin ve her burjuva hükümetinin öncelikleri arasında yer alan halk karşıtı politikaların uygulamaya sokulmasına ve holdinglerin karlarını gözeten politikaların izlenmesine engel olarak görülmüyor.”
PAME’nin gerçekleştirdiği mitingde işçi sendikalarının yoğun katılımı gözlenirken, üniversite ve orta öğretim öğrencilerinin kitlesel katılımı da dikkat çekti. İtfaiye emekçileri de iş elbiseleriyle mitingdeki yerlerini aldılar.
ADEDY Klatmonos Meydanında toplanırken mecliste temsil edilmeyen sol örgütler ve bazı sendika şubeleri de Atina Teknik Üniversitesinin önünde bulunan Propilya Meydanı'nda bir araya geldiler. Gösterilerde sık sık “Kanun işçi hakkı demektir”, “Şimdi direniş ve mücadele zamanı”, “Sermaye politikaları öldürüyor”, “Yasalarınız paçavraya dönecek”, “Ya sizin kârlarınız ya bizim canımız” sloganları atıldı.
HÜKÜMETİN GREVİ ENGELLEME GİRİŞİMİ İŞE YARAMADI
Bu arada sabahın erken saatlerinde telekomünikasyon, havaalanı ve taşıma emekçilerinin grevlerinin kamu yaşamını engellediği gerekçesiyle mahkeme tarafından yasa dışı ilan edildiği duyuldu. Havaalanlarında iniş ve kalkışlar normal olarak yapılırken taşıma emekçilerinin bağlı bulundukları sendikalar yasağı dinlemeyeceklerini açıkladılar ve greve katıldılar.
Grevle ilgili bir diğer ayrıntı ise PAME’ye bağlı işçilerin sabahın erken saatlerinde başkent Atina başta olmak üzere Selanik, Patra gibi şehirlerde ve adalarda büyük işyeri ve fabrikaların önünde grev gözcülüğü yapması oldu. İşçiler birçok işyerinde çalışmak üzere vardiyaya gelen işçilere greve ve gösterilere katılma çağrısı yaptılar. Çağrının etkili olduğu açıklandı.
Grevin talepleri şöyle sıralandı:
İşçi karşıtı yasa tasarısı geri çekilsin.
Aylık ücretlere ve emekli aylıklarına tatmin edici zamlar yapılsın.
Enerji, yakıt ve temel tüketim maddelerinde KDV ve diğer haksız vergiler kaldırılsın.
Temel tüketim maddelerinde fiyat indirimi yapılsın.
Doğal afetlerden kaynaklanan tüm zararlar yüzde 100 oranında karşılansın.
Doğal afet bölgelerinde halkın sağlığı için gerekli tüm önlemler alınsın.