Anayasa Mahkemesi’nin 7 Aralık 2023 tarihinde iptal ettiği ve 2025 yılının Haziran ayında yürürlükten kaldırılacak "Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliği"nin dayanağı olan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) maddesinin yeniden düzenlenmesini isteyen Sağlık-Sen, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulundu.
“Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Mağduriyetleri Gidermekte”
KHK’nın yürürlükten kalkmasıyla kurumlar arası geçici görevlendirmelerin dayanaksız kalacağı belirtilen yazıda, “Kurumlar arası geçici görevlendirmeler; hem çalışanların yer değişikliği taleplerini karşılamakta, hem de kamu kurumlarının personel ihtiyaçlarını gidermektedir. Ayrıca, kamu çalışanlarının aile bütünlüğü veya sağlık sebepleri gibi mazeretlerle yer değişikliği yapmalarını gerektirecek durumlarda, kurumlar arası geçici görevlendirmeler çözüm sunmaktadır. Özetle, kurumlar arası geçici görevlendirmeler; nakil işlemlerinin her zaman mümkün olmadığı durumlarda, mazereti bulunan personelin mağduriyetlerini gidermektedir ve kamu hizmetlerinin kesintisiz sürdürülebilmesinde kritik bir öneme sahiptir. Anayasa Mahkemesi'nin, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yi iptal etmesi ve kamu çalışanlarının kurumlar arası geçici görevlendirmesi düzenlemesinin bu durumdan etkilenecek olması, kurumlar arası geçici görevlendirmelerin gelecekte nasıl uygulanacağı konusunda belirsizlik oluşturmaktadır denildi.
“Bir An Önce Yeni Bir Düzenleme Yapılmalı”
Kurumlar arası geçici görevlendirme için bir an önce düzenleme yapılmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekilen yazıda, “Kurumlar arası geçici görevlendirmenin; hem kamu çalışanlarına hem de kamu kurumlarına sağladığı avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, benzer bir düzenlemenin tekrardan yapılması gerekmektedir. Bu itibarla, kurumlar arası geçici görevlendirme düzenlemesinin, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihten önce yeniden düzenlenmesi hususunda gereğinin yapılmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.