SON EKLENENLER

İki belediyede daha grev kararı asıldı

DİSK/Genel-İş'in örgütlü olduğu iki belediyede daha grev kararı asıldı. İstanbul'da Ataşehir Belediyesi, İzmir'de Bayraklı Belediyesi işçileri "Ya sözleşme masası ya grev halayı" dedi.
22 Ekim 2024 18:55

DİSK’e bağlı Genel-İş’in örgütlü olduğu İstanbul’daki Ataşehir Belediyesi ve İzmir’deki Bayraklı Belediyesinde grev kararı asıldı.

İzmir 6 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Bayraklı Belediyesinde işçiler tıkanan toplu sözleşme görüşmeleri nedeniyle grev kararını astı. Bayraklı Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan, Genel-İş İzmir 6 No’lu Şube Sekreteri Muhsin Akıcı SODEM-SEN’le yaptıkları görüşmelerde enflasyonun altında rakamlar teklif edildiğini belirtti. Akıcı, “Bizlerin aklıyla alay edilmektedir. Sokakta, pazarda, markette yapılan zamlar her gün artarak devam ediyor. Teklif edilen rakamlar bizim ev kiramıza, elektrik, su ve doğal gazımıza yetmiyor. Peki, bizler ne yiyeceğiz ne içeceğiz? Daha çocuğumuzun okul masrafı var. Onların karnını nasıl doyuracağız? Bizlerin bu hayat pahalılığına karşı sabrımız kalmadı” diye konuştu.

CHP’nin seçim öncesi ve sonrasında sürekli TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını telaffuz ettiğini hatırlatan Akıcı, “Bugün nasıl oluyor da TÜİK verilerinin bile altında bir teklif veriliyor??” dedi.

Müzakerelerde yol kat edemediklerini belirten Akıcı, “Geçim yoksa mücadele var, grev var şiarıyla, 26 Kasım günü greve çıkıyoruz” dedi.

İstanbul’da Anadolu Yakası 3 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Ataşehir Belediyesinde de grev kararı asıldı.

Ataşehir Belediyesi işçilerinin dün belediye önünde yaptıkları açıklamaya Genel-İş Anadolu Yakası 1, 2, 4 No’lu Şubeler, İstanbul Avrupa Yakası 3 No’lu Şubenin yöneticileri ve Emek Partisi de katıldı.

Burada yapılan açıklamada haziran ayından beri süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin, belediye yönetiminin düşük zam dayatması nedeniyle tıkandığı belirtildi. Basın açıklamasından sonra işçiler grev kararını astı.

50 BİNİ AŞKIN İŞÇİ KASIM’A ‘GREV’ DİYEREK GİRİYOR

İstanbul ve İzmir’de 50 bini aşkın belediye işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri yaklaşık 5 aydır devam ediyor.

İstanbul’da sürecin greve evrildiği 24 belediyeden, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Ataşehir, Beşiktaş ve Sarıyer Belediyesinde DİSK’e bağlı Genel-İş örgütlüyken geriye kalan 18 belediyede (Beykoz, Sancaktepe, Üsküdar, Çekmeköy, Tuzla, Şile, Eyüp, Pendik, Ümraniye, Başakşehir, Sultanbeyli, Sultangazi, Zeytinburnu, Kağıthane, Esenler, Güngören, Bağcılar, Bahçelievler) Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş örgütlü. Ayrıca son yerel seçimlerde AKP’den CHP’ye geçen 7 belediyede yetkili sendika hâlâ Hizmet-İş.

24 belediyenin 13’ünü CHP yönetirken, 11’ini AKP yönetiyor. 5 aydır devam eden ve çoğunlukla ücret maddelerinde anlaşma sağlanamayan TİS sürecinde AKP’nin yönettiği belediyelerde sözleşme masasında işçiler karşılarında Mahalli İdareler Kamu İşverenleri Sendikası’nı (MİKSEN) görürken CHP’nin yönettiği belediyelerde Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası’nı görüyor.

GENEL-İŞ ÜYESİ İŞÇİLER GREV TARİHİNİ BELİRLEDİ

Kartal Belediyesi 14 Ekim’de belediye binasına grev kararını astı. Anlaşma sağlanamaması durumunda Genel-İş üyesi işçiler 30 Ekim’de greve çıkacak.

Ataşehir Belediyesinde grev kararı dün asıldı. Genel-İş üyesi bini aşkın belediye işçisinin katılımıyla gerçekleşen grev kararı asımının ardında 18 Kasım beklenmeye başlandı. Anlaşma sağlanamazsa işçiler 18 Kasım’da greve çıkacak.

Daha önceki TİS süreçlerinde de grevlerine şahit olduğumuz Kadıköy ve Maltepe Belediyesi işçileri de grev kararlarını belediye binasına asmaya hazırlanıyor. Maltepe Belediyesi işçileri bugün (23 Ekim’de) grev kararını asacak. Greve çıkılacak tarih ise 11 Kasım olarak belirlendi. Kadıköy Belediyesinde ise grev kararı 24 Ekim’de asılıyor, anlaşma sağlanamadığı halde en fazla bütçeye sahip belediyelerden biri olan Kadıköy Belediyesinde işçiler 19 kasımda greve çıkacak.

Genel-İş’in örgütlü olduğu Beşiktaş Belediyesinde ise grev tarihi olarak 6 Kasım belirlendi. TİS görüşmeleri devam ediyor.

HİZMET-İŞ BELEDİYELERDE GREV OYLAMASINI TAMAMLADI

AKP’den CHP’ye geçen belediyelerden biri olan Beykoz Belediyesinde Hizmet-İş üyesi işçiler grev oylamasını tamamladı. Yüzde 60 oranla greve evet diyen işçiler, grev tarihinin belirlenmesini bekliyor. Aynı şekilde AKP’den CHP’ye geçen Ümraniye Belediyesinde de işçiler, 37 hayır oyuna karşı 1028 evet oyuyla greve çıkma kararı aldı.

Sultangazi, Zeytinburnu, Kağıthane, Esenler Belediyelerinde kurulan grev oylaması sandıklarında belediye yönetimlerinin yaptığı tüm baskıya rağmen evet oyu çıktı. Hizmet-İş grev kararı alındığını duyurdu.

Sancaktepe, Pendik, Üsküdar ve Çekmeköy Belediyesinde de Hizmet-İş grev kararı aldığını duyurdu.

İZMİR’DE 13 BELEDİYEDE GREVE DOĞRU

İzmir’de CHP’nin yönettiği 13 belediyede toplu iş sözleşmesi süreci greve doğru evriliyor. İşçiler, TİS görüşmelerinde karşılarında tek tip sözleşme dayatan SODEMSEN’i değil çalıştıkları belediyenin yönetimlerini karşılarında görmek istiyor.

Bornova Belediyesinde 21 Ekim’de grev kararı belediye binasına asıldı. Görüşmelerden sonuç çıkmaması durumunda 11 Kasım’da Bornova’da greve çıkılması planlanıyor.

Bayraklı Belediyesinde ise grev kararı dün asıldı. Anlaşma sağlanamazsa işçiler 24 Kasım’da greve çıkacak.

Buca, Dikili, Çeşme, Foça, Urla, Beydağ belediyelerinde de yakın zamanda grev kararının asılması bekleniyor.

EVRENSEL

SENDİKA HABER SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER