SON EKLENENLER

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görev değişimi sonucu işten çıkarmalar başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU'da 40 işçiyi işten çıkardı. Açıklama yapan Belediye-İş Sendikası, “Tasarruf için işçiyi işten çıkarmak kabul edilemez” dedi.
08 Mayıs 2024 17:01

31 Mart yerel seçimleri sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki görev değişikliğinin ardından işten çıkarmalar başladı. Büyükşehir Belediyesi'nin, İZSU'da 40 işçiyi işten çıkarma kararı alması üzerine Belediye-İş Sendikası ile işten çıkarılan işçiler İZSU Ana Binası'nda eylem düzenledi.

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan'la görüşmek ve odasına girmek isteyen işçilere güvenlik görevlileri müdahale etti. Yaşanan gerginliğin ardından Müdür aşağı inerek işçilerle görüştü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde seçim sürecinde işe girişi yapılan 3 bine yakın işçinin işten çıkarılacağı iddiaları sonucu Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay görüşmüş, toplantı sonrası Cemil Tugay'ın haksız işten çıkarmalar olmayacağını söylediği aktarılırken, işten çıkarılacakların; sağlık kontrolünden geçmeyen ve güvenlik soruşturması yapılmayan işçiler olduğu, toplu sözleşme gereği emekli olan işçilerin yerine çocuklarının alınması sonucu çocuklarını işe aldıran ancak emekliliklerini vermeyen işçiler olduğu bilgisi verilmişti. Bugün İSZU'da yaşananların ardından Belediye-İş Sendikası yazılı açıklama yaptı.

BELEDİYE-İŞ: ADALET VE ŞEFFAFLIK İSTİYORUZ

Açıklamada, hangi yönetim döneminde alınırsa alınsın, hukuka uygun şekilde işe alınan, işini yapan emekçinin ekmeğinden, işinden edilmesine karşı olduklarını belirten sendika yönetimi, adalet ve şeffaflık istediklerini dile getirdi.

"İzmir Büyükşehir bünyesinde 2-3 bin işçinin işten çıkarılacağı söyleniyor. Bu söylemler tüm emekçileri tedirgin ediyor, emekçileri tedirgin etmeyin. İZSU Genel Müdürü, Gürkan Erdoğan 'Ben siyasi sorumluluğu alıyorum' diye işçi çıkarıyor. Neye göre, hangi gerekçeyle? Bu tür tavırlar, çalışma hayatında tedirginliğe kaosa yol açar" denilen açıklamada, yasalar ve yönetmeliklerin gerekliliklerini yapmaları ve belediye başkanı dışında müdürlerin şahsi inisiyatiflerine bırakılmaması vurgusu yapıldı.

Açıklamada, "Üstelik siyasi sorumluluk, atanan değil seçilendedir. Siyasi sorumluluk İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Tugay'dadır. Demokrasi isteyenler, demokrat olacak. 'Emekçinin ekmeği ve işiyle oynamayız' deyip, nerede hazırlandığı belli olmayan, birtakım listeler hazırlayıp alın teri döken insanları, ekmeğinin peşinde olanları haksızca, hukuksuzca, hakkaniyete aykırı bir şekilde, kapı önüne koymayacaksınız. Çalışan insanların onuruyla, ekmeğiyle oynamayın" ifadelerine yer verildi.

"TASARRUF İÇİN İŞÇİYİ İŞTEN ÇIKARMAK KABUL EDİLEMEZ"

Ülke çapında birçok belediyenin borç batağında olduğu ancak tasarruf deyince ilk akla gelenin de işçilerin ücretinin düşürülmesi ya da işçileri işten çıkarma düşüncesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Unutmayın son seçimde halkımız, rantçı belediyeciliğe karşı sosyal politikalara önem veren halkçı belediyeciliği ve kamucu siyaseti tercih ettiğini ortaya koymuştur. Eğer tasarruf yapacaksanız, tasarrufu çalışmadan ücret alanlardan yapın. Belediyenin kaynaklarını taşerona, müteahhitlere vermeyin tüm işleri kamucu bir anlayışla belediye işçisiyle yapın" sözlerine yer verildi.

İZBB’DEN CEVAP: MALİ DİSİPLİNİN SAĞLANMASI

Konuya ilişkin yazılı açıklama yayımlan İzmir Büyükşehir Belediyesi, mali disiplinin sağlanması için belediye ve iştiraklerinde ihtiyaç fazlası istihdamın sonlanması gerektiğini söyledi.

1 Ocak’tan sonra belediye ve iştiraklerinde toplam bin 909 kişinin işbaşı yaptırıldığı hatırlatılan açıklamada, “Ayrıca işbaşı yapmak için 912 kişiye ilave olarak çağrı yapıldığı ve işlemlerin başlatıldığı anlaşılmıştır. Yerel seçimin ardından mazbata alım sürecine kadar 1-6 Nisan tarihleri arasında da belediye iştiraklerinde 312 kişinin işbaşı yaptığı tespit edilmiştir. İhtiyaca yönelik alımlar konusunda olumsuz bir tasarrufta bulunulmamıştır” denildi.

İhtiyaç fazlası olduğu, aranan kriterleri taşımadığı, işe başlama öncesi işlemlerinde eksiklikler saptanan yaklaşık 250 kişinin de çalıştırılmasının kurum açısından idari, hukuki ve mali yönden uygun olmadığı dile getiren açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Söz konusu işlemler tamamen yasal çerçevede yürütülmektedir. Kişiye özel herhangi bir uygulama söz konusu değildir. Belediyede istihdam ihtiyacı doğduğunda alımlarda, aranan kriterlere uyması halinde bu kişilere öncelik tanınacaktır. 4,5 milyon İzmirlinin hakkını korumak ve kurumumuzun faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak açısından yapılan uygulamanın siyasi gündem haline getirilme çabalarını dikkatle ve ibretle takip ediyoruz.”

EVRENSEL

SENDİKA HABER SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER